Juniorská kariéra

Cyklistike sa začal vážnejšie venovať vo svojich deviatich rokoch ako člen cyklistického spolku v Žiline pod vedením trénerov Milana Novosada a Petra Zánického. Ako výnimočný talent zažiaril už v predjuniorskom veku. V roku 2006 šokoval cyklistických odborníkov, keď vyhral preteky Regiónem Orlicka, jedny z najťažších juniorských etapových pretekov v Česku. Vtedy neznámy Peter Sagan, iba ako šesťnáročný porazil v štvor-etapových pretekoch všetkých o dva roky starších juniorov. Víťazstvo si ešte zopakoval aj v tretej etape pretekov nováčikov Asvö Radjugendtour v rakúskom Erlachu. Na majstrovstvách Slovenska juniorov v tom istom roku skončil tretí za o dva roky staršími Róbertom Gavendom a svojim bratom Jurajom. To, že sa raz zapíše do dejín cyklistiky všetci už tušili.

Juniorský majster

V nasledujúcom roku sa už stal suverénnym juniorským majstrom Slovenska na ceste s náskokom viac ako sedem minút pred druhým v poradí Martinom Mahďarom a vo svojej úvodnej sezóne v svetovom pohári v cestnej cyklistike juniorov skončil na piatom mieste. Na majstrovstvách Európy juniorov na ceste sa Peter umiestnil ôsmi. Na majstrovstvách sveta v Mexiku skončil na štvrtom mieste. Najväčšie úspechy však v tomto období dosiahol v horskej cyklistike a cyklokrose. V januári 2007 získal titul juniorského majstra Slovenska v cyklokrose a na majstrovstvách sveta v cyklokrose v belgickom Hooglede-Gits obsadil v pretekoch juniorov 10. priečku. Na majstrovstvách sveta v horskej cyklistike, v škótskom stredisku Fort William, štartoval v juniorskej kategórii cross country až z deviateho radu na 90 pozícii. Svojich súperov však prevalcoval a skončil na ôsmom mieste. Neskôr Najskôr v júli získal bronzovú medailu na Majstrovstvách Európy horských bicyklov v Turecku a v decembri si to zopakoval na Majstrovstvách Európy v cyklokrose vo Švajčiarsku.

Saganova juniorská kariéraFoto: https://www.facebook.com/pg/PeterSagan/photos/

Úspech za úspechom

Za výborné výsledky vo svojej úvodnej sezóne v juniorskej kategórii bol vyhlásený v ankete zorganizovanej Slovenským zväzom cyklistiky za cyklistický talent roka. O tri týždne neskôr na juniorských majstrovstvách sveta v cyklokrose v talianskom Trevise získal Peťo v deň svojich osemnástich narodenín striebornú medailu, napriek tomu, že sa v úvode pretekov zaplietol do hromadného pádu, nevzdal sa. Zlato vybojoval Peter Sagan už v máji na majstrovstvách Európy v horskej cyklistike v disciplíne cross country v nemeckom stredisku St. Wendel. V júni sa stal dokonca v talianskom Val di Sole juniorským majstrom sveta v horskej cyklistike v tej istej disciplíne, čím dosiahol najlepší slovenský výsledok na svetovom šampionáte v horskej cyklistike v histórii. V máji sa umiestnil na druhom mieste v celkovej klasifikácii medzi juniormi za víťazom Michalom Kwiatkowskim z Poľska na Pretekoch mieru v Česku v cestnej cyklistike, na ktorú tiež nezanevrel. Na týchto klasických česko-slovenských pretekoch zvíťazil v 3. etape a bol v dvoch etapách druhý a raz tretí. Súťažil prvýkrát aj v slávnej klasike Paris–Roubaix, kde sa tiež umiestnil na pódiovom druhom mieste. Zvíťazil aj v 4. etape pretekov Giro della Lunigiana v Taliansku. Svoje účinkovanie v juniorskej kategórii na ceste zavŕšil víťazstvom na troj-etapových pretekoch Kroz Istru v Chorvátsku, ktoré boli poslednou časťou Svetového pohára Medzinárodnej cyklistickej únie. Spomedzi juniorov z 20 krajín dokázal poraziť aj úradujúceho juniorského majstra sveta Francúza Le Bona.

Peťove obhájenie prvenstva

Peťo Sagan v roku 2008 obhájil svoje minuloročné prvenstvo v ankete Slovenského zväzu cyklistiky Talent roka, a dokonca ako junior v konkurencii dospelých získal aj titul Cyklista roka. Jeho úspešné pôsobenie medzi juniormi sa neobišlo ani bez záujmu profesionálnych tímov. Peter podpísal v novembri 2008 amatérsku zmluvu so špičkovým talianskym UCI Pro tímom Liquigas. Keďže Liquigas mal v cestnom amatérskom tíme do 23 rokov naplnený limitovaný počet dvoch cudzincov, bolo rozhodnuté, že v sezóne 2009 bude štartovať Peter Sagan na cestných pretekoch za slovenský tím Duklu Trenčín. Trénovať a žiť však bude v Liquigase, v stredisku San Polo di Piave.