Okolo Švajčiarska 2018 začínajú už v sobotu 9. júna časovkou

Deväťdňový náročný program odštartuje už v sobotu 9. júna 18-kilometrová tímová časovka v okolí Frauenfeldu. S prihliadnutím na fakt, že nepôjde o úplnú rovinu, sa môžu už po prvom dni vytvoriť zaujímavé časové odstupy v celkovom poradí.

Vo Frauenfelde ostanú jazdci aj druhý deň. Jazdci absolvujú štyri okruhy a po 155 kilometroch sa dá očakávať šprint väčšej skupiny. Tretia etapa je na papieri takmer identická s predošlým dňom. Selekcia môže prebehnúť na stúpaní Hagenfirst s vrcholom 5 kilometrov pred páskou.

Šprintérska odmlka nastane pravdepodobne v etape č. 4. Konštantne sa začne stúpať na 140. kilometri a z vrchola Saanenmöseru sa jazdci spustia do Gstaadu.

Seriózne kopce prídu na rad v piatej etape. Pelotón na ceste do cieľového Leukerbadu zdolá obľúbený Col du Pillon (1. kategória), Montana Village (HC) a Leukerbad (HC).

Kráľovská etapa 82. ročníka prinesie prejazd cez Furkapass (HC) a Klausenpass (HC). Finišovať sa bude v Gommiswalde (3. kategória) po 186 kilometroch a zdolaných 3328 výškových metroch. Etapa bude takisto spomienkou na domácu legendu Ferdyho Küblera, ktorý na Klausenpasse vyrastal a v roku 1947 vyhral v konkurencii Fausta Coppiho a Gina Bartaliho na Furkapasse vrchársku prémiu.

Výškové metre nepoľavia ani v etape č. 7. Pokojný priebeh etapy vygraduje v stúpaní na Arosu (HC), ktoré ešte ponúkne priestor na zisk sekúnd k dobru pred záverečnou časovkou.

Na programe predposledného dňa bude 123-kilometrové krúženie v okolí mesta Bellinzona. Scenár priebehu etapy si zoberú do rúk tímy so šprintérskymi ambíciami.

O celkovom poradí rozhodne nedeľňajšia časovka s dĺžkou 34,1-kilometra. Rýchly profil nahrá do kariet hlavne časovkárskym špecialistom.

Favoriti

Do Švajčiarska mieri vrchárska a šprintérska špička a v porovnaní s Critérium du Dauphiné nutno konštatovať, že krajina helvétskeho kríža tentoraz láka viac.

Titul obhajuje s jednotkou na chrbte Simon Špilak (KAT). Skúsený slovinský vrchár sa netají tým, že trojtýždňové Grand Tour podniky nie sú šité pre neho a sústredí sa výlučne na týždňové etapáky. Vďaka jeho triezvemu pohľadu na svoje schopnosti má na konte už tri tituly zo švajčiarskych ciest – dva z Okolo Švajčiarska a jeden z Romandie.

S výhľadom ladenia formy na Tour de France prináša Movistar svoju hviezdnu dvojicu Nairo Quintana (MOV) a Mikel Landa (MOV). Práve od španielskeho celku sa čaká, že bude robiť najväčšie problémy tímu Sky na Tour.

Výsledky, výsledky, výsledky. To je to, čo by v tíme BMC radi videli pri mene Richie Porte (BMC). Ani v tejto sezóne zatiaľ vavríny nezbiera a jeho najlepším výsledkom ostáva už zabudnuté tesné druhé miesto z Tour Down Under. Po Romandii si Austrálčan naordinoval pauzu od pretekov, a tak bude Švajčiarsko indikátorom aktuálnej formy pred vrcholom sezóny.

Na švajčiarskych cestách sa naposledy predstavil aj Jakob Fuglsang (AST). V Romandii skončil štvrtý za Porteom. V tomto čase pred rokom panoval na Dauphiné, takže termínovo by mu malo Švajčiarsko vyhovovať.

Do celkového poradia má čo povedať aj bratská dvojica Ion a Gorka Izagirreovci (BMT). Baskickí vrchári pilujú formu pred Francúzskom, kde budú hlavnými oporami lídra Vincenza Nibaliho. Ešte pred júlom však dostávajú voľnú ruku a šancu zajazdiť kvalitný individuálny výsledok.

V horskom teréne sa o top 10 pobijú aj Steven Kruijswijk (LOT), Wilco Kelderman (SUN), Patrick Konrad (BOH) alebo Bauke Mollema (TFR).

Poriadny frmol sa očakáva aj v šprintérskych dojazdoch. Peter Sagan (BOH) ostáva po Roubaix naďalej hladný a chce si vo Švajčiarsku vylepšiť náladu. Do cesty sa mu postavia Alexander Kristoff (UAE), Fernando Gaviria (QST), Arnaud Démare (FDJ), André Greipel (LOT), Michael Matthews (SUN) alebo Sonny Colbrelli (BMT).

V drese tímu Bora – Hansgrohe sa vo Švajčiarsku predstaví aj Juraj Sagan (BOH).

PROGRAM: Okolo Švajčiarska 2018:

1. 9.6. rovinata etapa ciel rovina Frauenfeld > Frauenfeld 18,3 km cieľ: 17:20
2. 10.6. zvlnena etapa ciel rovina Frauenfeld > Frauenfeld 155 km cieľ: 17:20
3. 11.6. zvlnena etapa ciel rovina Oberstammheim > Gansingen 182 km cieľ: 17:20
4. 12.6. rovinata etapa ciel rovina Gansingen > Gstaad 189 km cieľ: 17:20
5. 13.6. rovinata etapa ciel rovina Gstaad > Leukerbad 155 km cieľ: 17:20
6. 14.6. rovinata etapa ciel rovina Fiesch > Gommiswald 186 km cieľ: 17:20
7. 15.6. rovinata etapa ciel rovina Eschenbach > Arosa 170 km cieľ: 16:20
8. 16.6. rovinata etapa ciel rovina Bellinzona > Bellinzona 123 km cieľ: 17:20
9. 17.6. rovinata etapa ciel rovina Bellinzona > Bellinzona 34,1 km cieľ: 16:20